Het smidsvuur brandt weer!
Naast Landgoed de Reehorst, op Hoofdstraat 26, ligt de monumentale boerderij die lokale mensen kennen als ‘de boerderij van Van Kooten’. Deze was eigendom van Stichting de Reehorst en is begin 2024 aangekocht door het initiatief Bramdoly (neem even de tijd en ga kijken op hun mooie website!). Zij willen de plek ontwikkelen tot een bijzondere buitenplaats met stadsboerderij, horeca, plekken voor ambachten, enz. Je kunt de ontwikkelingen volgen op hun socials @bramdoly en Linkedin.
Op onze vraag naar een tijdelijke locatie was hun antwoord: jullie passen goed in onze visie en zijn welkom met een tijdelijke voorziening voor 2 jaar, met een open mogelijkheid om in de toekomst te praten over een permanente vestiging.
Daarmee kon het initiatief van de Smidse als educatieve werkplaats na een zoektocht van anderhalf jaar weer landen. Vanaf mei 2024 werkten de smeedgenoten aan de opbouw van de tijdelijke werkplaats. Met de aanschaf van twee grote zeecontainers en met de bouwmaterialen van onze oude smidse werd een smeedplek onder overkapping gemaakt, naast het erf van de boerderij. De lessen voor kinderen werden hervat, vooralsnog onder geïmproviseerde omstandigheden. Maar het belangrijkste: het vuur brandde weer!
Op 1 april 2017 is de smidse een samenwerking aangegaan met de Beeldhouwwinkel in de vorm van een Commanditaire Vennootschap onder de naam Werkplaats de Smidse CV.
We streven ernaar dat de smidse meewerkt aan een economie die op een gezonde leest geschoeid is. Dit betekent dat we proberen om op een sociale, toekomstgerichte manier met geld om te gaan. (Meer hierover vind je in Erik’s boek ‘Verhalen uit de Smidse’, uitg. Nearchus, 2020)
De zoektocht naar nieuwe vormen van omgaan met bedrijf(s-eigendom), kapitaal en geld bracht ons bij Stichting Sleipnir. Met Stichting Sleipnir (als gemeenschappelijke stille vennoot) werkt een groep ondernemers samen vanuit het ideaal dat zij als bedrijf geen privévermogen opbouwen. Deze ondernemers beschouwen hun bedrijven niet als persoonlijk eigendom. Het bedrijfsvermogen wordt ingebracht door Stichting Sleipnir.
Vanaf januari 2019 neemt de smidse ook deel aan de Sleipnircoöperatie die beschikt over een liquiditeitsfonds waarmee de aangesloten ondernemingen leningen kunnen afsluiten.
Eenvoudig gezegd: de smidse is geen privé-eigendom meer. Niemand van ons hoeft vijf aambeelden te bezitten, we willen ze kunnen gebruiken zolang we aan het werk blijven. En als we er ooit mee stoppen, mogen ze een andere smid dienen.
Als klein initiatief is de smidse ingebed in een grotere kring gelijkgestemde ondernemers die elkaar steunen en van elkaars diensten gebruik maken.
Voor meer informatie: sleipnir.nl, beeldhouwwinkel.nl
Vanaf 2018 compenseren wij de CO2-uitstoot van de smidse door jaarlijkse een eeuwigdurende obligatie aan te kopen van Stichting Grondbeheer.
De droge zomer van 2018 was aanleiding om te kijken naar duurzaamheid van de smidse. Sindsdien compenseert de smidse jaarlijks haar CO2-uitstoot met de aankoop van een eeuwigdurende obligatie van Stichting Grondbeheer . Deze koopt landbouwgrond op ten behoeve van biologisch-dynamische landbouw. Het werk van de Stichting onttrekt deze landbouwgrond voorgoed aan privé-bezit en speculatie en levert daarmee ook een bijdrage aan een gezondere economie – en dat vraagstuk ligt volgens ons aan de wortel van alle klimaat problematiek.
De kosten van compensatie worden mede betaald door een bijdrage per deelnemer van €0,70 per smeedsessie.
Voor meer informatie: bdgrondbeheer.nl